Kulttuurin aakkoset

Avantgarde, Beethoven, Capoeira – nyt käydään läpi kulttuurin aakkoset! Uusille elämyksille altistuminen alkaa muutamien avainsanojen kautta. Mikä on bağlama, mitä tarkoittaa katarsis? HOK-Elannon Kulttuurin aakkoset johdattavat Helsingin juhlaviikkojen monipuoliseen ohjelmistoon.

HOK-Elannon ravintolat kattaa koko kaupungin. Varaa ravintolapöytä kätevästi netistä: raflaamo.fi


A

S-etu
4 €

A niin kuin Afrobeat

Afrobeat on musiikkityyli, joka syntyi Nigeriassa 1960-luvun lopulla. Tyylissä yhdistyvät perinteinen länsiafrikkalainen yoruba-rumpumusiikki, ghanalainen highlife ja länsimaiset jazz- ja funk-vaikutteet. Afrobeatin kehittäjänä ja suurimpana ikonina pidetään nigerialaista Fela Kutia. Nykyään termiä näkee käytettävän myös kattokäsitteenä afrikkalaisen rytmimusiikin lukuisille alalajeille.

Huvilassa on luvassa elähdyttävä tuplasetti vastaansanomattomasti keinuvia afrobiittejä, kun Blick Bassy ja Vaudou Game kohtaavat Tokoinrannassa. Blick Bassyn persoonallisen tyylikkäässä soundissa kuuluvat niin kamerunilaiset sukujuuret kuin tiiviit jazz- ja blues-vaikutteet. Togolaistaustaisen Vaudou Gamen musiikissa yhdistyvät länsiafrikkalaiset voodoo-perinteet, 1970-luvun energinen afro-funk sekä James Brownin ja Otis Reddingin suuntaan kumartavat rhytm’n’blues-vibat.

Lue lisää ja osta liput

F

S-etu
4 €

F niin kuin Flamenco jazz

Jazzin ja klassisesta espanjalaisesta musiikki- ja tanssityylistä kehittyneen ”uuden flamencon” eli ”flamenco nuevon” fuusio oli suosionsa huipulla 1960- ja 1970-luvuilla. Artistit kuten Paco de Lucia, Camarón de la Isla ja Al Di Meola yhdistelivät andalusialaisia rytmejä jazz-improvisaatioon vastaansanomattomalla tavalla.

Espanjan tämän hetken suosituin livebändi Patax soittaa takavuosien pop- ja rock-hittejä tulikuumina flamenco- ja latin jazz -versioina. Yhtyeen johtohahmo Jorge Pérez on Espanjan fuusiojazz-skenen luottorumpali ja afro-kuubalaisen rytmiikan mestari. Vuoden 2017 Huvilakauden avaa siis bailubändi maailman huipulta!

Lue lisää ja osta liput

I

S-etu
4 €

I niin kuin Interludi

Interludit ovat teatteri- tai oopperaesityksessä näytösten välillä soitettuja pieniä musiikkikappaleita, välisoittoja. Kappaleet useimmiten varioivat tai versioivat itse esityksen musiikkia. Interludin aikana vaihdetaan usein lavastusta tai esiintymisasuja.

Dmitri Šostakovitšin ensimmäinen ooppera Nenä sai ensiesityksensä Leningradissa 1930. Hillitön satiiri venäläisestä virkakoneistosta hiersi vallanpitäjiä, ja painostuksen alaisena Šostakovitš päätyi jättämään teoksesta pois näytösten välillä soitetut räväyttävät interludit. Vastikään löydetyt aikansa avantgarden helmet saavat nyt Suomen ensiesityksensä.

Lue lisää ja osta liput

K

S-etu
4 €

K niin kuin Konseptialbumi

Konseptialbumi on äänilevy, joka muodostaa eheän temaattisen kokonaisuuden pikemmin kuin koostuu erillisistä kappaleista. Konseptialbumit ovat yleisiä etenkin progressiivisessa rockissa ja metallissa. Kuuluisia konseptialbumeja ovat esimerkiksi Pink Floydin The Wall, Frank Zappan Joe’s Garage, Lou Reedin Berlin ja The Beatlesin Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Huvilassa koetaan CMX-fanien unelmien täyttymys, kun massiivinen Talvikuningas kuullaan livenä alusta loppuun. Vuonna 2007 ilmestynyt levy on yhdestä pitkästä kappaleesta koostuva sci-fi-konseptialbumi, jonka kaksitoista osaa sykkivät progressiivista metallia. Järkälemäinen avaruussaaga on raskainta, alkuvoimaisinta ja nautinnollisinta CMX:ää.

Lue lisää ja osta liput

M

S-etu
4 €

M niin kuin Memphis soul

Legendaarisen tennesseeläisen Stax Records -levymerkin suojissa syntyi 1960-luvun alussa uusi lämpimän rouhea ja sydämeen käypä soul-soundi, josta jalostui oma genrensä: Memphis soul. Tunnusomaista Memphis soul -kappaleille on puhaltimien soittamat melodiset sävelkulut, pehmeä urkusoundi ja vahvat rumpu- ja bassokompit.

William Bell oli Staxin ensimmäisiä hittinikkareita ja avainasemassa luomassa Memphis soul -soundia. Bellin parikymppisenä kirjoittama hitti You Don't Miss Your Water loi raamit Staxin karhean kauniille tyylille. Bellin uusi levy, vuoden parhaan Americana-albumin Grammyn voittanut This is Where I Live on laulajan väkevä paluu Staxille kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Huvilan lavalla nähdään todellinen Memphis soulin kummisetä.

Lue lisää ja osta liput

S

S-etu
4 €

S niin kuin Suomi-Filmi

Suomi-Filmi Oy on vuonna 1919 perustettu suomalainen elokuvayhtiö. Yhtiö tuotti yhteensä noin 160 elokuvaa ja hallitsi pitkään elokuva-alan tuotantoa, maahantuontia ja levitys- ja esitystoimintaa Suomessa. Kuuluisia Suomi-Filmi-elokuvia ovat muun muassa Ollin oppivuodet (1920), Tukkijoella (1928), Meidän poikamme merellä (1933), Siltalan pehtoori (1934), Loviisa – Niskavuoren nuori emäntä (1946) ja Ihmiset suviyössä (1948).

Dokumenttielokuva Finlandia (1922) oli Suomen itsenäisyyden viisivuotiselokuva ja Suomi-Filmi-yhtiön mykän kauden suurhanke, joka valmistettiin ulkoministeriön tilauksesta. Elokuvan musiikkiraidan kappaleet edustavat senhetkisen suomalaisen klassisen musiikin historian kuuluisimpia teemoja sekä kansallisromanttisesti sovitettuja kansanlauluja. Radion sinfoniaorkesteri säestää restauroitua elokuvaa kinokonsertissa Juhlaviikoilla.

Lue lisää ja osta liput

Elisa Helsingin Sanomat Veikkaus
Accenture HOK-Elanto Scandic